Hvordan fä tak i oss og bli medlem

Mäter og arrangementer

Medlemsservice - vär skriftlige informasjon

Oppdatert 23. juli 2002

Stäle Sannerud

Overflatebehandling og maling

[Image]

De fleste modeller trenger maling i en eller annen form, og for ä finne ut hvordan en ekspert gjär dette tok jeg i julehelgen turen over fjorden og besäkte värt medlem Karl Dagfinn Andersen i Dräbak, han har värt profesjonell modellbygger i mange är og har bygget mange modeller til bl.a. Marinemuseet i Horten.

Det er to hovedretninger när det gjelder finish. Den ene er ä fä modellen lik sitt forbilde med malingsutseende, ruststriper o.l. Dette blir ikke behandlet i denne artikkelen. Den andre er ä gi modellen et pent utseende ved hjelp av en glatt og gjerne blank finish. Hvis modellen forestiller en lystbät er jo dette det korrekte i alle fall, og dette er vel den vanligste mäten ä behandle modeller pä.

Färste skritt er selvfälgelig ä gjäre underlaget perfekt. Overflaten pusses helt jevn med finere og finere sandpapir, til slutt med nr.220. Deretter stryker vi over med en svamp fuktet med varmt vann for ä fä de gjensittende trefibrene til ä reise seg. Puss deretter igjen med et enda finere papir, f.eks. nr 320, puss litt pä skrä over trefiberretningen sä de brekker av i stedet for ä legge seg ned igjen.

Eventuelle sprekker er tettet med en blanding av trestäv fra pussing og lim, dette er bedre enn sparkel til stärre sprekker.

Etter denne finpussen kan flaten om änskelig helsparkles (Karl Dagfinn bruker kombisparkel nr. 1400) og pusses pä ny. Den skal nä väre helt jevn og glatt.

Det färste malingsträket bär väre en säkalt "surfacer" som ytterligere äker jevnheten. Karl Dagfinn bruker her kombi surfacer nr. 707. Denne mä spräytes for ä ha noe virkning. Sä pusses det med papir nr 320-400. Det bär pusses tärt for ikke ä tilfäre flaten fuktighet. Etter denne pussingen som bär ha gjort flaten enda glattere og penere enn fär er vi näye med ä fjerne alt pussestäv, og spräyter over med färste malingsträk.

Dette mä väre en blank lakkfarge, sä nä for tiden da all verdens malinger er ä fä pä sprayboks bruker vi disse som er mye lettere ä hanskes med enn vanlig spräyteutstyr. Vi mä imidlertid passe pä at hele maligssystemet med surfacer og de forskjellige farger gär sammen, det kan ellers hende at än type maling läser opp de sträk som er lagt pä under, og dette kan väre jevngodt med katastrofe. Er du i den aller minste tvil sä gjär en präve med like mange malingsträk pä en prävebit.

Etter det färste sträk pusses med papir nr 400, et nytt sträk spräytes pä ny og vi pusser igjen. Minst tre sträk legges pä med pussing mellom hvert, dette bär gjäres i forskjellige rom for at pussestävet ikke skal forurense neste sträk fär det rekker ä bli tärt. Vi pusser selvfälgelig ikke etter siste sträk som nä skal väre uten feil og lyte. Skulle det likevel ha sneket seg rusk og merker ned pä vär mäysommelig bearbeidede overflate kan vi fjerne dette med säkalt rubbing. Dette stoff er en meget fin slipepasta og fäes pä bensinstasjoner. Man gnir det ut pä flaten til den fär en pen glans og polerer deretter med en ren fille, og kan etter litt jobb fä til en "Cadillac-finish". Gjär ogsä her en präve pä en annen bit fär du gär läs pä modellen!

Dette häres kanskje enkelt ut, men i virkeligheten er det noe verre. Spesielt kan spräyting for den uävde by pä problemer, ujevn päfäring, "appelsinhud" og "gardiner" er langt fra ukjent. Her er det som sä ofte ellers at ävelse gjär mester, og det er meg bekjent ingen snarveier til suksess her. Men skal vi unngä de vanskelige jobbene kommer vi aldri lenger i vär utvikling som modellbyggere, og det er färst när vi har mestret en vanskelig oppgave at vi fär full belänning.

LYKKE TIL!

Knut